Túrós pite
Hozzávalók 8 adaghoz:
A tésztához:
- 25 dkg vaj
- 2 ek tejföl
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg liszt
- 2 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 3 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 kg túró
- 2 ek tejföl
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 csipet só
- 1 db citrom
- 2 ek búzadara
- 1 ek étkezési keményítő
- 20 dkg tej
A tetejére:
- 2 tk porcukor
- 1 db tojás
Elkészítési mód:
1. Először készítsük el a vaníliapudingot a töltelékhez. Egy közepes fazékban keverjük össze a 3 tojássárgáját a cukor kétharmadával, a vaníliával és a keményítővel. A kézi habverő használata a legjobb választás. Ezzel keverjük a masszát addig, amíg szép világos és habos lesz. Ezután öntsük hozzá a tejet, majd főzzük közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig, amíg a puding besűrűsödik. Borítsuk át egy tálba, fedjük le folpack fóliával, és hagyjuk kihűlni.
2. Egy nagyobb tálba tegyük bele a túrót, majd reszeljük bele egy citrom héját. Adjunk hozzá tejfölt, búzadarát és vaníliapudingot (kihűlt állapotban). Egy szilikon spatulával alaposan keverjük össze az egészet, hogy homogén masszát kapjunk.
3. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. A tésztához keverjük össze a lisztet és kis kockákra vágott hideg vajjal, majd a többi hozzávalóval, azaz a cukorral, a tojással, a sütőporral, a csipet sóval) gyúrjunk belőle sima tésztát. Osszuk két egyforma részre.
Az egyik tésztadarabot lisztezett munkalapon nyújtsuk ki tepsi méretűre. Béleljünk ki egy tepsit szilikonos sütőpapírral, és helyezzük bele a kinyújtott tésztát. Villával szurkáljuk meg, majd süssük elő 5 percig az előmelegített sütőben. Az elősütött tésztát forrón kenjük meg egy enyhén felvert tojásfehérjével azért, hogy ne ázzon el a tölteléktől.
Nyújtsuk ki a tészta másik részét is, és óvatosan helyezzük rá a töltelékre. A tetejét kenjük meg felvert tojással, és szurkáljuk villával. Ha szeretnénk, a villával finoman rácsos mintát is készíthetünk rá.
4. Verjük keménnyé a tojások fehérjéjét egy csipet sóval és a maradék cukorral. Óvatosan forgassuk bele a túrós masszába, majd egyenletesen simítsuk az elősütött tésztára.
5. Süssük a pitét 190 °C-on körülbelül 30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk kockákra. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Elkészítés ideje: 50 perc
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!