Rákóczi túrós
Hozzávalók 8 adaghoz:
A linzertésztához:
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 25 dkg liszt
- 5 dkg darált mandula
- 20 dkg hideg vaj
A túrós töltelékhez:
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek búzadara
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 dkg túró
- 1 ek tejföl
Az összeállításhoz:
- 1 db narancs reszelt héja
- 35 dkg baracklekvár
A fehérjehabhoz:
- 16 dkg porcukor
- 4 db tojásfehérje
Elkészítés módja:
1. Melegítsük fel először a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit (ha lehet) szilikonos sütőpapírral.
2. Keverjük össze a lisztet, porcukrot és darált mandulát, majd morzsoljuk el a vajjal Tegyük bele a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Formázzunk cipót belőle, csomagoljuk be fóliába, és rakjuk 30 percre a hűtőszekrénybe
3. A túrótöltelékhez keverjük el a túrót, porcukrot és vaníliás cukrot a tejföllel, majd adjuk hozzá a búzadarát, és krémes állagig botmixeljük. Végül keverjük bele a reszelt citromhéjat.
4. Nyújtsuk a tésztát lisztezett munkalapon 0,5 cm vastagságú téglalappá, majd helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük meg az előmelegített sütőben 15 perc alatt.
5. Keverjük el a lekvárt a reszelt narancshéjjal, és a sütőből kivett tésztára kenünk belőle 2-3 evőkanállal.
6. Oszlassuk el túrótölteléket egyenletesen a lekvárral megkent, félig megsült tésztán. Visszatesszük a tepsit a sütőbe, és további 6 percig sütjük, hogy a töltelék ne maradjon nyers.
7. A fehérjehabhoz verjük fel a tojásfehérjéket, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Amikor a cukor teljesen elolvadt, és a hab kemény lett, akkor sima habzsákba töltjük, és rácsokat nyomunk ki belőle a túrótöltelékre.
8. Töltsük habzsákba a maradék narancshéjas baracklekvárt is, és a rácsok közti részt töltsük meg vele.
9. Rakjuk vissza a sütőbe a tésztát, és állítsuk 160 fokra a hőmérsékletet. Süssük további 8-10 percig, amíg a hab kissé megbőrösödik és aranybarnává válik.
Elkészítés ideje: 60 perc
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!