Vargabéles – Gáspár Bea módra
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 10 dkg vaj
- 25 dkg cérnametélt
- só
- 6 db tojás
- 1 kg félzsíros túró
- 1 csomag vaníliás puding
- 10 dkg mazsola
- 20 dkg tejföl
- 20 dkg cukor
- 1 db vaníliarúd
- 1 db citrom héja
- 2 csomag leveles tészta
A szószhoz:
- 0,5 db citrom leve
- 0,5 dl víz
- ízlés szerinti cukormennyiség
- fagyasztott piros gyümölcs
- 2 csipet fahéj
Elkészítés módja:
1. Először főzzük ki a cérnametéltet enyhén sós vízben, majd szűrjük le. Folyassunk rá hideg vizet, hogy gyorsan lehűljön. Tegyük arrébb, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.
2. Keverjük habosra a vajat a tojássárgájákkal, a kristálycukor egyharmadával, a vaníliarúd kikapart belsejével és a citrom reszelt héjával. Ezután adjuk hozzá az áttört túrót, a tejfölt, a pudingport és egy csipet sót, majd keverjük az egészet krémesre.
3. Forgassuk bele a kihűlt cérnametéltet és a mazsolát. A tojásfehérjéket a maradék cukorral verjük kemény habbá, majd ezt is óvatosan forgassuk a túrós keverékhez a könnyedség és a légiesség elérése érdekében.
4. Vajazzunk ki egy mélyebb tepsit, és béleljük ki az egyik kinyújtott leveles tésztalappal. Rakjuk rá a túrós-habos tölteléket, majd fedjük be a másik tésztalappal. A tetejét kenjük meg olvasztott vajjal. 180 °C fokon süssük aranybarnára.
5. A szósz hozzávalóit (pl. friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsöket cukorral és egy kevés vízzel) forraljuk össze, majd pár perc után botmixerrel pürésítsük simára.
6. Amikor a vargabéles megsült teljesen, akkor hagyjuk néhány percig pihenni, majd vágjuk kockákra. Szórjuk meg porcukorral, és kínáljuk a gyümölcsszósszal körítve.
Elkészítés ideje: 75 perc
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!