Kapros-túrós lepény
Hozzávalók 4 adaghoz:
A tésztához:
- 1,5 dkg élesztő
- 10 dkg vaj hidegen
- 1,5 dl tej
- 25 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál tejföl
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 1 kg túró
- 1 nagy csokor kapor
- 2 evőkanál búzadara
- 3 db tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 4 db tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál só
A tetejére:
- 2 evőkanál tejföl
- 1 db tojássárgája
Elkészítés módja:
1. Langyosítunk tejet kapros-túrós lepényhez. Tegyünk bele 1 teáskanál mennyiséget a cukorból, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Keverjük össze, rakjuk melegebb helyre, hogy felfusson.
2. Tegyünk lisztet a robotgép táljába. Keverjük össze a sóval és a megmaradt cukorral. Morzsoljuk el a felkockázott hideg vajjal.
3. Hozzunk létre a lisztes keverékünk közepébe egy mélyedést. Rakjuk bele a tojást, és adjuk hozzá a tejet élesztővel és a tejfölt.
4. Dagasszuk robotgép használatával. Figyeljünk, hogy mikortól nem ragad a falához. Akkor megfelelő, ha közepesen kemény tészta lesz belőle. Tegyük kelesztőtálba, és fedjük le egy konyharuhával. Pihentessük szobahőmérsékleten 30 percig.
5. Mindeközben foglalkozzunk a töltelékkel. Áttörjük a túrót villával, adjunk hozzá cukrot, sót, apróra vágott kaprot, búzadarát, tojássárgájákat, tejfölt. Jól keverjük össze. A fehérjét verjük kemény habbá és ezt is forgassuk bele.
6. 180 fokra kell előmelegíteni a sütőt. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kb. 30 × 45 cm-es tepsit.
7. Nyújtsuk ki tepsi méretűre a tésztát egy lisztezett munkafelületen. Tegyük a tepsibe és öntsük rá a tölteléket.
8. A lepényt 30 percig kell sütni.
9. Mindeközben össze kell keverni a tejfölt és a tojássárgáját. Kivesszük a tepsit a 30 perc után. Megkenjük a lepényt a tojásos tejföllel, visszarakjuk a sütőbe, és további 10-15 perc szükséges még, hogy aranybarnává süljön.
10. Várjuk meg, míg langyos lesz, szeleteljük kockára és úgy kínáljuk.
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!