6. Göcseji gombás tokány
Hozzávalói:
- só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál majoránna
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsír
- 2 dl tejföl
- 50 dkg sertéslapocka
- 50 dkg erdei gomba (vagy csiperke + 5 dkg szárított erdei gomba)
- 1 dl száraz fehérbor
Elkészítése:
Egy evőkanál felhevített zsíron az apróra kockázott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, és alaposan lepirítjuk. Megszórjuk egy kis liszttel, ráöntjük a bort, és néhány percig forraljuk. Ezután egy kevés vízzel felöntjük, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, majd puhára pároljuk lefedve, lassú tűzön.
Mindeközben a megtisztított, szeletekre vágott gombát egy másik serpenyőben zsíron ropogósra sütjük, és megszórjuk a frissen aprított petrezselyemmel. A megsült gombát hozzákeverjük a húshoz, összeforraljuk, végül belekeverjük a tejfölt is, hogy selymes szaftot kapjunk. Forrón, tarhonyával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Ajánló: Néhány csepp ebből az olajból és eltűnnek az egerek még a házad környékről is!