1. Savanyú káposzta
A savanyú káposztában az erjesztési folyamat során létrejövő mikroorganizmusok „felfalják a keletkező cukrot és ezáltal savakat termelnek. Az ilyenkor létrejövő erjedés közben probiotikumok keletkeznek amik jó baktériumokat juttatnak ezáltal a szervezetbe. Nagy C-vitamin tartalommal és számos ásványi anyaggal rendelkezik,10 dkg káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm rost is tartalmaz.
Ezt olvastad már? Cseréld le a reggeli teát erre a gyulladáscsökkentő italra, és évekkel tovább élhetsz
Az igazi titok mégis a magas rosttartalmában rejlik. A rostok úgynevezett nem felszívódó táplálékok. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, így a rostok minden oda nem illő salakanyagot segítenek kipucolni. Jó tulajdonsága még az is, hogy megkötik a vizet, így azt a vastagbél nem tudja felszívni. Így a savanyú káposzta fogyasztásával rendszeres székletre is számíthatunk.
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!