A nyár legkedveltebb savanyúsága a kovászos uborka, ami nem hiányozhat a magyar ember asztaláról egy krumplipüré és rántott hús fogás mellé. Ekészitése egyszerű és pár nap alatt kellően megérlelődik. Sokan nem tudják, hogy nem csak az uborkát lehet kovászolni, több őszi zöldség is van, ami legalább olyan jó, mint az uborka. Lássuk mik ezek!
1. Cukkini
A cukkini ízre és állagra hasonló az uborkához. Mivel nagyobb a mérete, vágjuk nagyobb hasábokra és úgy érleljük! Fűszerezhetjük kaporral, korianderrel, mustármaggal vagy chillivel. Kovászolhatjuk ugyanazzal a módszerrel, mint az uborkát: öntsük a sós vizet a kovászolni kívánt zöldségre, tegyünk bele kaprot, fűszerezzük, tegyünk rá kenyeret, fedjük le és tartsuk meleg helyen 2-4 napig.
A cukkinin kívül más tökfélékkel is megpróbálkozhatunk.
2. Karalábé
A karalábé is finom kovászolva. Vágjuk nagyobb hasábokra és fűszerezzük ízlés szerint. Hagyjuk 4-6 napig érlelni.
3. Karfiol
Szedjük a karfiolt rózsákra és úgy tegyük kovászolni. Fűszerezhetjük curryvel vagy kurkumával. Érleljük 3-4 napig.
4. Zöldbab
Vágjuk le a zöldbab végeit és egészben kovászoljuk. Fűszerezzük kaporral, borssal és mustármaggal.
A vállalkozó kedvű emberek a fent felsorolt zöldségeken kívül több másikból is kovászolhatnak, a listának csak a képzeletünk szab határt. Azoknak, akik mégis a kovászos uborkát részesítik előnyben, adunk néhány tippet, hogyan lesz bőséges az uborka termésünk a kertben.
Ezeket érdemes megfogadni:
Az uborka a meleg földet szereti, a talajnak legalább 15 fokosnak kell lennie, ezért a legideálisabb, ha május közepén vetjük el a magokat. Ha palántolni szeretnénk, akkor áprilisban ültessük el a magokat egy cserépben és tartsuk azt melegben, bent a házban. Körülbelül négy hét alatt nőnek meg a palántáink megfelelő méretűekre.
Ha a kertbe vetjük az uborkát, fontos hogy 1-1,5 m sortávolságot és 20-30 cm tőtávolságot hagyjunk, valamint szükségünk lesz egy támasztékra is, amire felfut. A magokat vessük 3-4 cm mélységre.
Olyan helyre vessük a magokat, ahol laza a talaj és napos, de szélmentes a környezet. A földet dúsíthatjuk humusszal, komposzttal vagy lótrágyával.
Az uborkának nagy a vízigénye, locsoljuk mindig bőségesen, ha azt szeretnénk, hogy nagy és ízletes uborkáink legyenek. Ha kevés vizet kap, apró lesz a termés és keserű. Fontos, hogy reggel locsoljuk meleg állott vízzel, és csak a töveit, nem a leveleit, mert azok ettől ragyásak lehetnek.
Az uborkának készítsünk támasztékot, amire fel tud futni, igy a nap is jobban éri. Ha a földön hagyjuk, hogy szétágazzon, nem éri úgy a nap és könnyebben meg is rohad.
Az uborka metszése
Fontos az uborka metszése is. Először háromleveles palántaként kell visszacsípni, hogy elágazzon, másodjára a hajtást 5-6 lomblevél felett, majd utoljára a harmadrendű hajtásokat két levélre vágjuk meg.
Az uborka ültetése
Az uborka ültetésénél fontos szempont, hogy milyen másik növény kerül a szomszédságába, mivel van olyan növény, ami szereti, és van, ami megpróbálja kiszoritani a veteményesből. Ültessünk nyugodtan babot, borsót, karfiolt, káposztát, retket, salátát vagy kukoricát mellé, de ne tegyünk semmilyen tökfélét, így dinnyét sem, mert az elnyomja az uborkát. Vannak olyan virágok is, amiket szeret az uborka, mert távol tartja a tetveket és hangyákat, ezek a büdöske, bársonyvirág vagy a sarkantyúka, de ugyanilyen jó hatású az oregánó is.
Miért jó uborkát fogyasztani?
Az uborka nagyon egészséges és vitaminokban gazdag, még a héját is fogyaszthatjuk! Tartalmaz A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, valamint káliumot, foszfort, vasat, kálciumot és nátriumot, ezért sokféle kozmetikai termék alapjául is szolgál, mivel nyugtatja a bőrt, enyhíti a napégést.
A kovászos uborka az erjesztésnek köszönhetően probiotikumot tartalmaz és jó hatással van az emésztésünkre. Nem csak savanyúságként lehet fogyasztani, hanem apróra vágva töltelékként töltött húsoknál. A kovászos uborkának finom a hideg leve is, de ha sokat fogyasztunk belőle, könnyen lehet hasmenésünk!
Ahány ház, annyi szokás és annyiféle kovászos uborka recept létezik. Mi megmutatjuk most a legközkedveltebbet. Az uborkákat mossuk meg, vágjuk le a széleit, vagdossuk be mindkét oldalán hosszanti irányban, majd dugdossuk bele a befőttes üvegbe. Forraljunk sós vizet, hűtsük le, majd öntsük rá az uborkára. Tegyünk a tetejére egy vastag szelet kenyeret, kaprot és fűszerezzük ízlés szerint. Tegyük ki a napra érlelni három napra figyelve, hogy mindig legyen elég víz rajta. Három nap múlva kész is a legfinomabb és legegészségesebb uborka, amit valaha ettünk!