Nálam kuktában készül. A kuktát nem csak azért szeretem, mert jócskán lerövidül a főzési idő, de főképp azért, mert minden íz az ételben marad, így sokkal finomabb, mintha a konyhánkat gőzölögtettük volna tele az elfövő finomságokkal.
Hozzávalók:
- 1,5 kg dagadó, vagy lapocka,
- 1,5 kg vecsési savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. zsír
- 1 tv. paprika
- 1 hámozott paradicsom
- 1 ek. törött bors
- 5-6 db. babérlevél
- 2 ek. fűszerpaprika, só
Elkészítése:
Úgy kezdünk neki, hogy a húst először hosszanti csíkokra, majd kockákra vágjuk (kb.4*4 cm-esre).
A hagymát, paprikát és paradicsomot apróra vágom, a zsiradékkal és a hússal együtt belerakom a kuktába.
Majd ha ezzel megvagyunk, akkor lefedve, lassú tűzön, többszöri kevergetés mellett zsírjára sütöm. Amikor kezdi saját levét elfőni, akkor teszem rá a fűszerpaprikát, borsot és ezekkel jól átkeverem. Hozzárakom a tálban fellazított káposztát, fakanállal jól átkeverem a fűszeres hússal, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Én a felöntő vizet szoktam megsózni.
Ezt is érdemes elolvasnod: Szereted a kovászos uborkát? Akkor amit mutatunk, azt még jobban fogod szeretni!
Ezek után a káposztát mindenképpen kóstoljuk meg és annak sósságát számítsuk hozzá a sózáskor. Általában csak annyi plusz sózást igényel ez az étel, amennyit a pörkölthöz tennénk.
A kukta sípoló hangja után 25 percig főzzük, majd elzárva a lángot, még legalább fél órán át hagyjuk lezárva, hogy készre puhuljon.
Forrás: Házias ízek Éva konyhájából