Az ősszel elrakott csalamádénk olyan finom lett, hogy minden étkezésnél duplán ettünk belőle, így mostanra elfogyott. Sokkal olcsóbb volt újabb adagot bekavarni, mint mostantól a savanyúságosnál venni. És persze ez sokkal finomabb is! – írja a Házias ízek Éva konyhájából facebook oldal.
Szerencsénk is volt, mert az Intersparban olyan olcsó volt minden hozzávaló, hogy ősszel drágábban tudtuk megvenni.
Hozzávalók – tisztított mennyiség:
- 2 kg hagyma
- 2 kg káposzta (torzsa nélkül)
- 2 kg paprika
- 8 db kígyó uborka
- 5-6 db hegyes erős paprika (elmaradhat, de akkor a tv paprika 2,5 kg legyen)
- 45 dkg cukor
- 4 dl 20%-os ecet
- 2 marék konyhasó só (Ne jódozott legyen!)
- 1 teáskanál borkősav (vagy borkénpor)
- fél teáskanál étkezési timsó (elmaradhat, de ettől szép élénk marad a zöldségek színe)
Így készítsd el a csalamádét:
A hozzávalókat összevágjuk, legyaluljuk, egy erre alkalmas műanyag edényben (én egy erre használatos kiskádban szoktam) jól összekeverjük, legalább 24 órát állni hagyjuk. Eközben néhányszor átkavarjuk. Ezalatt éppen annyi levet enged, hogy nem kell hozzá semmilyen más folyadék!
Üvegekbe, vagy 3 literes műanyag vödörbe rakjuk. Szorosan tömködjük meg úgy, hogy a lé ellepje. Én az utóbbit választottam. Gazdaboltban olcsón, jó minőségű fedeles vödröket árulnak, amiből mindig annyit veszünk ki, amennyi kell. Egy a lényeg, hogy csak tiszta eszközzel lehet belenyúlni és minél előbb vissza kell zárni. Hűvös helyen, pincében, kamrában tároljuk.
Fontos, hogy minden eszközünk patyolat tiszta legyen!
Forrás: Házias ízek Éva konyhájából