Hirdetés

Így készül a falusias sütőtökpüré, ami az egyik kedvencem, amit a nagymamámtól tanultam

Hirdetés

Így készül a falusias sütőtökpüré, ami az egyik kedvencem, amit a nagymamámtól tanultam

A sütőtök az ősz egyik legkedveltebb zöldsége, mert vitaminokban gazdag és számos finomság készülhet belőle.  A sütőtökös pite vagy muffin könnyen elkészíthető,  de maga az előkészület macerás, hisz mindegyik esetében szükségünk van sütőtökpürére. Ezt kétféle módszerrel lehet elkésziteni: sütéssel vagy főzéssel. 

Előbbivel sokkal jobban megmarad a sütőtök aromája, mert a cukor tartalmának egy része ilyenkor karamellizálódik, így édesebb és ízletesebb lesz. Megéri tehát ilyenkor a szezonban egy kis energiát fektetni bele és eltenni télire néhány adag sütőtök pürét, igy télen ha bármikor kedvünk támad egy finom sütit enni, csak lekapjuk a polcról és már készíthetjük is. Lássuk mi kell hozzá!

A sütőtökpüré egyetlen hozzávalója a sütőtök.

Manapság az üzletekben már rengeteg féle sütőtök kapható és az áruk is nagyon változó. Válasszunk olyat, amilyet már előzőleg kóstoltunk és bevált. Nagyon ízletes a kanadai Orange vagy a muskotályos sütőtök. Más nem is kell hozzá, nézzük hogyan kell elkészíteni ezt a remek és praktikus pürét télire!

1. Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra és amíg melegszik, mossuk meg a tököket, vágjuk fel tenyérnyi darabokra, majd kanalazzuk kis a magokat belőlük. 

2. Tegyünk egy tepsire sütőpapirt, majd helyezzük rá a sütőtök darabokat. Süssük jó puhára a tököt. Az sem baj, ha megbarnul kicsit a széle.

3. Ha kihűlt, kanalazzuk ki a belsejét egy tálba, majd egy botmixerrel pürésítsük!

4.  A kimosott üvegeket tegyük be a lerbe 10 percre, hogy teljesen sterilek legyenek, majd kanalazzuk beléjük a sütőtökpürét. Érdemes akkora üvegeket használni, amikbe egy süteményhez elegendő püré fér bele, hogy ne dobjuk ki feleslegesen a maradékot. Fontos, hogy a befőttes üvegek kupakjai is sterilek legyenek, tehát főzzük ki azokat is forró vizben.

5. Most következik a dunsztolás. Tegyünk egy fazék aljába néhány konyharongyot, majd öntsük kétharmadáig vizzel. Helyezzük bele a lezárt befőttes üveget, majd főzzük 1 órát. 

6. A forró befőttes üvegeket vegyük ki óvatosan és tegyük paplanok közzé, hogy ott hüljenek ki. Ez mennyiségtől függően lehet 1-4 nap is.

7. Ha kihűltek, tehetjük is őket fel a polcra és ha megkívánunk a télen egy kis sütőtökös sütit, csak lekapjuk a polcról és állhatunk is neki sütni!

Ezeket olvastad már?

Csalamádé recept télire

Szereted a kovászos uborkát? Akkor amit mutatunk, azt még jobban fogod szeretni!

Megosztás Facebookon!
Hirdetés

Ajánljuk még

Hirdetés