3. Szilvalekváros barátfüle
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 5 dkg porcukor
- 15-20 dkg liszt
- 1 kisebb tojás
- 50 dkg krumpli
- 1 nagy csipet só
- szilvalekvár (a töltéshez)
- 2 ek olaj a főzővízbe
Forgatáshoz:
- 4 ek olaj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 10 ek zsemlemorzsa
- 2-3 ek cukor
Fontos lehet ez is: Mondj búcsút a vízkőnek! Csak ezt öntsd a WC-be, és soha többé nem lesz gondod vele!
Elkészítés:
Először a krumplit hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra, majd sós vízben főzzük puha állagúra. Ha kész, szűrjük le, és hagyjuk jól lecsepegni. Várjuk meg míg kihűl, és adjunk hozzá sót, porcukrot, tojást, és annyi lisztet, hogy a tészta se ragadós, se túl kemény ne legyen. (Ez azért függ a krumpli típusától és nedvességtartalmától. Tudvalévő, hogy az újkrumpli több nedvességet tartalmaz, ezért kicsit több lisztre lehet szükség.)
A tésztát dolgozzuk össze, majd lisztezett felületen körülbelül 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki.
A téglalapot képzeletben két részre osztjuk: az egyik rész lesz a fedőlap, ide nem kerül töltelék. A másik felére egymástól megfelelő távolságra 1-1 teáskanál szilvalekvárt teszünk. Ezt követően ráhajtogatjuk a töltelékmentes részt, befedve a lekváros oldalt.
Óvatosan nyomkodjuk le az ujjunkkal az üres tészta részeket, hogy főzés közben a lekvár ne folyjon ki. Nagyjából 11*11 cm-es darabokra vágjuk. (Ha sűrűbben rakjuk a lekvárt, több gombóc lesz a végeredmény.)
Forraljunk vizet és tegyünk bele egy kis olajat.
Közben egy serpenyőben az olajjal zsemlemorzsát pirítsunk világos barnára, majd szórjuk meg cukorral, sóval és vaníliás cukorral. Alaposan keverjük össze és tegyük félre.
Ha a víz gyöngyözni kezd, néhány gombócot beleengedhetünk. Amikor feljönnek a víz felszínére, még körülbelül 1 percig főzzük őket. Ezután szűrőkanállal kiszedhetjük, lecsepegtetjük, és az elkészített morzsába forgatjuk.
Jó tanács:
Nagymamáink valószínűleg mindig gyorsan és ügyesen készítették ezt a finomságot, de ez is csak a gyakorlat kérdése. Előre kicsit időigényesnek tűnik, de megéri elkészíteni azoknak, akik szeretik a nudlit vagy a szilvás gombócot. Laktató finomság.
Elkészítési idő: 60 perc
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!