A dédi konyhájának titkai: 10 elfeledett finomság, amit most újra imádni fogsz

Hirdetés

4. Túrógombóc

Hozzávalók 4 adaghoz:

Hirdetés
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek napraforgó olaj (a zsemlemorzsa pirításához)
  • 70 g búzadara
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • csipet só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

Ajánló: Zseniális trükk: Ne erőlködj többé! Így csavarhatod le a beragadt befőttesüveg tetejét pillanatok alatt!

Elkészítés:

Alaposan keverjük össze a túrót a 3 tojássárgájával, búzadarával, egy csipet sóval és szódabikarbónával, majd lassan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét.

A masszát körülbelül 1-2 óra hosszára a hűtőben állni hagyjuk azért, hogy a búzadara megduzzadjon. Ezután vizes kézzel egyforma méretű gombócokat formázunk belőle.

Nagyobb fazékban forraljunk vizet és adjunk hozzá egy csipet sót. Amikor felforrt, vegyünk vissza a lángból, hogy a víz csak gyöngyözzön, de ne zubogjon. (Ha forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, könnyen széteshetnek.)

Először egy próbagombócot főzünk. Ha szétesik, az azt jelenti, hogy a dara még nem dagadt meg kellően. Ebben az esetben adjunk hozzá még egy kevés búzadarát (kb. 1-2 dkg), és tegyük vissza a masszát a hűtőbe pihenni.

A kész gombócokat lassú tűzön főzzük 15-20 percen keresztül. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor ez jelenti azt, hogy késze vannak.

Szűrjük és csepegtessük le, majd az előre elkészített, pirított zsemlemorzsába forgassuk bele.

Tálalás: Édes tejföllel kínáljuk, amely tökéletesen illik a gombócok ízéhez.

Elkészítési idő: 90 perc

A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!

4 / 10

Megosztás Facebookon!
Hirdetés

Ajánljuk még

Hirdetés