6. Mákos kalács
Hozzávalók:
Tésztához:
- só
- 80 dkg finomliszt
- fél l tej
- 10 dkg zsír
- 5 dkg élesztő
- 2 ek cukor
Töltelékhez:
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 40 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
- meggy szemek/meggydzsem
Kenéshez:
- fél dl tej
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
Tészta készítése:
A tejben felolvasztjuk a zsírt. Amikor langyos a tej, akkor hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáöntjük a tejes-élesztős keveréket, és jól összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen hagyjuk megkelni a duplájára.
Töltelék készítése:
A mákot összekeverjük a cukorral, majd leöntjük a forró tejjel. Megvárjuk amíg kihűl, majd belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, és kettő egyenlő részre osztjuk. Mindkét részt téglalap alakúra és olyan vastagra nyújtuk, amilyennek a kalácsot szeretnénk (Tartsuk észben, hogy a tészta még kelni fog). Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk a meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egy kicsit távolabb egymástól. 20 percig kelesztjük. A tetejét megkenjük a tojássárgájával és tejjel készült keverékkel.
A tepsit hideg sütőbe helyezzük, majd 180 fokra állítjuk a hőmérsékletet. Ha szép aranybarnára sült, akkor van kész.
Elkészítési idő: 120 perc
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!