A dédi konyhájának titkai: 10 elfeledett finomság, amit most újra imádni fogsz

Hirdetés

6. Mákos kalács

Hozzávalók:

Hirdetés

Tésztához:

  • 80 dkg finomliszt
  • fél l tej
  • 10 dkg zsír
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek cukor

Töltelékhez:

  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 40 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
  • meggy szemek/meggydzsem

Kenéshez:

  • fél dl tej
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Tészta készítése:
A tejben felolvasztjuk a zsírt. Amikor langyos a tej, akkor hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáöntjük a tejes-élesztős keveréket, és jól összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen hagyjuk megkelni a duplájára.

Töltelék készítése:
A mákot összekeverjük a cukorral, majd leöntjük a forró tejjel. Megvárjuk amíg kihűl, majd belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a citrom reszelt héját.

Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, és kettő egyenlő részre osztjuk. Mindkét részt téglalap alakúra és olyan vastagra nyújtuk, amilyennek a kalácsot szeretnénk (Tartsuk észben, hogy a tészta még kelni fog). Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk a meggyel, majd feltekerjük.

A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egy kicsit távolabb egymástól. 20 percig kelesztjük. A tetejét megkenjük a tojássárgájával és tejjel készült keverékkel.

A tepsit hideg sütőbe helyezzük, majd 180 fokra állítjuk a hőmérsékletet. Ha szép aranybarnára sült, akkor van kész.

Elkészítési idő: 120 perc

A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!

6 / 10

Megosztás Facebookon!
Hirdetés

Ajánljuk még

Hirdetés