9. Túrós lepény
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 db tojássárgája
- 5 db tojás
- 5 dkg vaj, vagy zsír
- 30 dkg liszt
- 1 kg túró
- 1 nagy pohár tejföl
- 6 marék cukor
- 1 marék mazsola
- 3 ek búzadara
- 2 krumpli
- 5 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- csipet só
Elkészítés:
Hámozzuk meg a krumplit, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Leszűrjük és összetörjük, majd félretesszük.
Langyosra melegítsük fel a tejet egy maréknyi cukorral. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha szépen feljött, adjuk hozzá a 30 dkg lisztet, és a két tojássárgáját. Kergessük, majd apránként adjuk hozzá z olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasszuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
Kelesszük a tésztát egy enyhén lisztezett felületen letakarva 30 percen keresztül. Amíg kel, addig készítsük elő a tölteléket. Törjük össze a túrót villával, majd adjuk hozzá a megfőtt tört krumplit, a cukrot, a tojásokat, a mazsolát, a vaníliás cukrot és a grízt. Dolgozzuk össze jól.
Ha a tészta megkelt, fél cm vastagságúra nyújtsuk ki, majd tegyük egy vajjal kikent és liszttel megszórt 38 x 22 cm-es tepsibe. Szórjuk meg egy kanál búzadarával, majd kenjük rá a túrós keveréket.
Keverjük ki a tejfölt cukorral, a tojással és vaníliás cukorral, majd egyenletesen tegyük a lepény tetejére.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük meg aranybarnára. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük kockákra.
Elkészítési idő: 70 perc
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!