A dédi konyhájának titkai: 10 elfeledett finomság, amit most újra imádni fogsz

Hirdetés

9. Túrós lepény

Hozzávalók 6 adaghoz:

Hirdetés
  • 2 db tojássárgája
  • 5 db tojás
  • 5 dkg vaj, vagy zsír
  • 30 dkg liszt
  • 1 kg túró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 6 marék cukor
  • 1 marék mazsola
  • 3 ek búzadara
  • 2 krumpli
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só

Elkészítés:

Hámozzuk meg a krumplit, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Leszűrjük és összetörjük, majd félretesszük.

Langyosra melegítsük fel a tejet egy maréknyi cukorral. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha szépen feljött, adjuk hozzá a 30 dkg lisztet, és a két tojássárgáját. Kergessük, majd apránként adjuk hozzá z olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasszuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.

Kelesszük a tésztát egy enyhén lisztezett felületen letakarva 30 percen keresztül. Amíg kel, addig készítsük elő a tölteléket. Törjük össze a túrót villával, majd adjuk hozzá a megfőtt tört krumplit, a cukrot, a tojásokat, a mazsolát, a vaníliás cukrot és a grízt. Dolgozzuk össze jól.

Ha a tészta megkelt, fél cm vastagságúra nyújtsuk ki, majd tegyük egy vajjal kikent és liszttel megszórt 38 x 22 cm-es tepsibe. Szórjuk meg egy kanál búzadarával, majd kenjük rá a túrós keveréket.

Keverjük ki a tejfölt cukorral, a tojással és vaníliás cukorral, majd egyenletesen tegyük a lepény tetejére.

180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük meg aranybarnára. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük kockákra.

Elkészítési idő: 70 perc

A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!

9 / 10

Megosztás Facebookon!
Hirdetés

Ajánljuk még

Hirdetés