Az 5 legfinomabb tökfőzelék recept, amiből mindenki duplán fog szedni
A tökfőzelék egy olyan étel, amit könnyen elkészíthetsz az év bármelyik napján. Nyáron a friss tök és a kapor teszi igazán finommá, de télen is bátran fogyaszthatod, hiszen fagyasztott tökből is készíthető. Nézd meg a legjobb receptjeinket, és próbáld ki!
Ajánló: A szakértő elárulta, hogy miért tilos a reggeli kávéhoz tejet inni
A tökfőzeléket mindenki kicsit eltérően készíti: van, aki a klasszikus rántásra esküszik, mások tejfölös habarással szeretik, de akadnak olyanok is, akik ezek nélkül. Rengeteg feltét közül választhatunk, hiszen illik hozzá a pörkölt, a virsli vagy fasírt is. Érdemes friss kenyérrel tálalni. Egyszerűen, és olcsón összehozható egy tartalmas ebéd vagy vacsora. Nézd meg a legjobb tökfőzelékrecepteket, és találd meg a saját kedvencedet!
1. Tökfőzelék kaporral, rántás nélkül
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db tv paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- 10 dkg vaj
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk füstölt paprika
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 2 ek tejföl
- 1 ek almaecet
- 20 dkg grillkolbász
- friss rozmaring a díszítéshez
Elkészítési mód:
Először gyaluljuk le a tököt, majd tegyük 1 liter forró, enyhén sós vízbe és főzzük két-három percen keresztül. Szűrjük le a tököt leszűrjük, és tegyük félre a főzővizet.
Vágjuk apróra a tv paprikát, fokhagymát és a vöröshagymát. Ezeket olajon pirítsuk üvegesre. Öntsük fel 2 dl főzőlével, majd főzzük 10 percig. Megvárjuk míg megfő, pürésítjük egy botmixerrel, aztán hozzáadunk 5 dkg hideg vajat és 2 evőkanál tejfölt, és turmixoljuk tovább. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, valamint almaecetet is használhatunk az ízesítéshez. Amennyiben szükséges, higítsuk fel egy kis főzőlével.
Daraboljuk apróra a friss kaprot, és rakjuk bele a pürésített alapba a tökkel együtt. Melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.
Egy kicsit szurkáljuk meg a grillkolbászt, majd olívaolajon süssük meg. Az elkészülte előtt szórjunk mellé friss rozmaringot.
Vegyük le a tűzről és dobjunk mellé 1 evőkanálnyi vajat. Füstölt paprikát is tegyünk rá, és érdemes gyorsan elkeverni az egészet.
Az elkészült kapros tökfőzeléket úgy tálaljuk, hogy a tányérba a tökfőzelék tetejére kolbászt teszünk és megöntözzük a füstös-rozmaringos paprikás vajjal. Friss kenyérrel ajánlott fogyasztani a még finomabb ízélményért.
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!