3. Tökfőzelék kaporral és cukkinifasírttal
Hozzávalók a tökfőzelékhez:
- 1 kg tök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 2 ek teljes kiőrlésű liszt
- 2 ek 10%-os ecet
- 1 csokor kapor
- só és bors ízlés szerint
Hozzávalók cukkinifasírthoz:
- 40 dkg salátacukkini
- 6 dkg zabpehely
- 1 db tojás
- só és bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítési mód:
A tökfőzeléket úgy készítjük, hogy először meghámozzuk és apróra kockákra vágjuk a hagymát. Üvegesre kell pirítani forró olajban. Ezt követően hozzáadható a legyalult tök. Felöntjük 4 dl vízzel, sóval és borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd kisebbre vesszük a hőt, és alacsony lángon, lassan főzzük körülbelül 15 percen keresztül.
A cukkinifasírt elkészítéséhez a cukkinit nagyon alaposan megtisztítjuk, a végeit levágjuk, majd lereszeljük és egy tálba rakjuk. Meghintjük sóval, és 30 percig pihenni hagyjuk azért, hogy levet eresszen. Ezután alaposan kinyomkodjuk belőle a levet, majd összekeverjük apró szemű zabpehellyel, tojással. Ízlés szerint teszünk bele sót és borsot is.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a cukkinis masszából kis kupacokat rakunk bele. Ezeket laposra nyomjuk, és megsütjük mindkét oldalát aranybarnára.
A vegyünk külön a főzelékből 3 merőkanálnyit, keverjük hozzá a lisztet, majd botmixerrel pürésítsük simára. Ezt visszaöntjük a főzelékhez, és még pár percig együtt főzzük, hogy besűrűsödjön. Végül ecettel és finomra aprított kaporral ízesítjük. Összesen 275 kcal egy adag.
Iklódi Dóra, gasztrobloggertől idézve:
„Bár nincs mindenkinek szép emléke a menzás kapros tökfőzelékről, érdemes még egy esélyt adni neki, és elkészíteni egészséges verzióban! Egy friss, nyári fogást kapunk, a főzőtök szénhidrát tartalmát pedig még számolnunk sem kell a 160 grammos diétában.”
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!