Elképesztő lista! Ezek a ételek sokkal tovább bírják, mint a lejárati idejük mondja
Az élelmiszerpazarlás hatalmas méreteket ölt, de ez nagy mértékben csökkenthető volna, ha az emberek jobban tájékoztatva lennének az élelmiszerek minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejéről.
Sajnos sok étel a kukába landol
Hiába nem szeretnénk kidobni élelmiszert mégis megesik néha, hogy a hűtőszekrény mélyén találunk egy-két terméket, aminek a szavatossági ideje lejárt ezért az elfogyasztása nem ajánlott. Ez az élelmiszerek nagy részére igaz is de vannak termékek, amiket nem kell a kidobnunk a lejárati ideje után sem. Ezzel fontos lenne tisztában lenni, mert a magyar háztartásokban
- 594 ezer tonna élelmiszer kerül kidobásra,
- ez 62 kilogramm élelmiszer-hulladékot jelent évente egy személyre bontva,
- 380 milliárd forint „landol a kukában”ez az összeg 40 ezer forint évente egy személyre bontva.
Ami valljuk be rengeteg kidobott pénz, nem beszélve a keletkezett élelmiszer-hulladék mennyiségéről. Erre muszáj valami megoldást találni!
Az élelmiszerek és az ételek csomagolásán a lejárati dátum kétféleképpen is szerepelhet: a fogyaszthatósági idő vagy a minőségmegőrzési idő megadásával.
- A „fogyaszthatósági idő”-vel rendelkező ételek amiket frissen fogyaszthatunk, tehát romlékony élelmiszerek a lejárat után komoly egészségügyi problémát okozhatnak, ezért ekkor már nem fogyaszthatók!
- A tartós élelmiszerek lejárati idejét a „minőségmegőrzési idő” jelzi. Ezek a termékek a lejárat után is fogyaszthatók (megfelelő elővigyázatosság mellett), ha otthonunkban rálelünk egy -két ilyen élelmiszerre, de kereskedelmi forgalomba azonban már nem hozhatók.
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!