Zalai gombócleves
Hozzávalók:
- só,
- bors,
- sáfrány,
- 1 vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 8-8 dkg sárga- és fehérrépa,
- 10 dkg újburgonya,
- 2,5 dkg karalábé
- 2,5 dkg zeller,
- 5 dkg kelkáposzta,
- 5 dkg gomba,
- 30 dkg tyúkhús,
- 35 dkg marhahús,
- 20 dkg velőscsont,
- 2,5 dkg szalonna,
- 1 db tojás,
- 2 evőkanál friss petrezselyem
Ajánlott: Mutatunk 7 őzgerincben sült rakott húst, ami villámgyorsan elkészíthető
Elkészítési mód:
Forraljuk fel vizet egy fazékban, és tegyük oda főni a húsokat és a csontot. Ezt sózzuk és borsozzuk meg. A forrás következtében keletkező habot kanalazzuk le róla. Ezt követően bele tehető a répa, a karalábé, a zeller, a sáfrány és a fokhagyma. Körülbelül két órán keresztül szükséges főzni. Közben hozzáadható a káposzta és a gomba is. Lassú tűzön kell főzni további 1 óra hosszát. Mivel le kell darálni a marhahúst, ezért szedjük ki a levesből. Darálás előtt kicsit érdemes lehűteni. Ezt követően a szalonnát vágjuk kockákra, és pirítsuk le. Közben foglalkozzunk a burgonya lereszelésével is. Ezután egy keveréket kell készíteni a hagymás szalonnából, a burgonyából a marhahúsból és a tojásból, petrezselyemből. Ízlésünknek megfelelően sózzuk és borsozzuk. Formázzunk kis gombócokat, és tegyük a levesbe főni 20 percre. Ha elkészült az étel, forrón tálalható is.
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!