Soproni mandulás rétes
Hozzávalók:
- 15 dkg ribiszke vagy málnalekvár,
- 15 dkg őrölt mandula,
- só,
- 30 dkg liszt,
- 7 tojás,
- 12 dkg cukor,
- 3 dkg zsír + egy kevés olvasztva.
Elkészítési mód:
A lisztet tegyük egy nyújtódeszkára, majd dolgozzuk el a zsírral, tojással, egy pohár langyos vízzel és egy csipetnyi sóval. Látni fogjuk, ha jó a tészta állaga, és összeállt. Fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk állni fél órán keresztül. Ezt követően nyújtsuk vékonyra a tésztát a liszttel meghintett asztalon. Olvasztott zsírral kenjük be és hagyjuk pihenni 10 percen át. Közben keverjük ki a 6 tojás sárgáját cukorral és rakjuk bele a mandulát is. A rétest pedig lekvárral kell megkenni. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és adjuk hozzá a korábban elkészített mandulás keverékhez. Ezzel is meg kell kenni a rétest. Locsoljuk meg olvasztott zsírral a tölteléket, csavarjuk fel a rétest. Nem maradt más hátra, csak a sütés: lazán tegyük rá a sütőlemezre és süssük ropogósra. Forrón tálaljuk.