Apró magok tele értékkel: de miért is?
A sütőtök magja maga az antioxidáns bomba! Flavonoidok, fenolsavak, E-vitamin és karotinoidok találhatóak bennük, amelyek nagyban csökkentik a szervezetben a gyulladásokat, és megóvják a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Az antioxidánsok mint tudjuk, számos betegség elleni védekezésben fontos szerepet játszanak.
Ez is érdekelhet: Ezt a 10 dolgot öntsd a WC-be vagy a csapra, és felejtsd el örökre a vízkövet!
- A sütőtök magja a legjobb B- és E-vitamin-forrás.
- Ásványi anyagokból megtalálható benne a kálium, magnézium, a vas és cink is.
- L-triptofán is található benne,ez segíti a jó alvást és csökkenti a depressziót.
- Omega-3 zsírsavakat tartalmaz.
- A sütőtök magja gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert
- Rosttartalma miatt az emésztésre is jó
- Az immunrendszert nagyban erősíti
- Magas a cinktartalmának köszönhetően a prosztataproblémák is megelőzhetőek a fogyasztásával
- Az tökmag fehérjedús, 100 gramm magban 30 gramm fehérje található.
Ezenkívül a tökmag tele van olyan ásványi anyagokkal, mint a magnézium, vas, cink és fehérje. Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Már egy negyed csészényi tökmag napi magnéziumszükségleted 40%-át biztosítja a Popsugar szerint, ami kulcsfontosságú a csontok és izmok egészségéhez, de a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában is jelentős szerepe van.
Érdemes megnézni: Ezért forrald fel babérlevelet a dióval! Nem fogod elhinni, mire képes!