A kenyér legnagyobb ellensége: a száraz levegő
A friss kenyér nem jön ki jól a száraz levegővel, különösen télen, amikor a fűtés még tovább szárítja a levegőt. Ahogy a bőrünk is kiszárad ilyen helyzetben, ugyanúgy a kenyér is gyorsabban veszíti el nedvességét és puhaságát. A túl száraz levegő kiszárítja és megkeményíti a kenyeret. Fontos, hogy a kenyeret ne rakjuk a fűtőtesthez, sütőhöz közel, hiszen a magas hőmérséklet felgyorsítja a kenyér elérését.
Nejlonzacskó vagy papírzacskó?
Amennyiben néhány napon belül elfogy a kenyér, elég, ha szimplán a konyhapulton tároljuk, természetesen zacskóban. Számít azonban, hogy milyen zacskót választunk! A műanyag zacskóban a kenyér szinte azonnal elveszíti ropogós héját, és puha, „gumis” állagúvá válik.
A papírzacskó már jobb megoldás: ha úgy lezárjuk, hogy csak kevés levegő jut hozzá, a kenyér nem fog kiszáradni ki túl hamar, meg fogja őrizni a ropogósságát. Így jobban megmarad a friss ízélmény.
Élesztős vagy kovászos?
Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy a frissesség megőrzése kapcsán számít, miből készül a kenyér, élesztőből vagy kovászból. Eláruljuk, hogy kovászos kenyér jóval tovább eláll, mint az élesztővel készültek. Ez annak köszönhető, hogy a kovászos kenyér természetes erjedési folyamata a szerkezete is tartósabb lesz. Ráadásul nemcsak tovább lesz finom és ropogós, hanem egészségesebb is, mivel a kovásszal készült kenyér könnyebben emészthető, és segíthet a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában. Ha tartós, ízletes és tápláló kenyeret keresel, a kovászos mindig jó választás lehet.