Sokkoló lista: a világ 6 legveszélyesebb étele között egy magyar kedvenc is ott van

Hirdetés

Ackee

Az ackee egy jamaikai nemzeti ételek között számon tartott gyümölcs, amely külsőre leginkább egy mogyoróra hasonlít. Azonban ellentétben a mogyoróval, az ackee magjai rendkívül mérgezőek, és fogyasztásuk kizárólag akkor biztonságos, ha a gyümölcs jól megérett, amit az jelez, hogy magától szétnyílik.

Hirdetés

A biztonság kedvéért még ekkor is jellemzően forró vízben leforrázzák, hogy a benne lévő méreganyagok szintjét tovább csökkentsék. Ha nem járnak el alaposan, az úgynevezett „jamaikai hányásbetegséget” idézheti elő, amely súlyosabb esetekben kómához, vagy akár halálhoz is vezethet. Jamaikában ezt a gyümölcsöt leggyakrabban reggelire fogyasztják, halak mellé kísérőként.

Ajánló:

11 zseniálisan egyszerű túrós süti – ezt tényleg bárki meg tudja csinálni

Hákarl

A hákarl nevű étel Grönlandról származik, és erjesztett cápahúsból készül. Az alapanyaga a grönlandi cápa, amely egy olyan fajnak minősül, amelynek húsa természetes állapotában mérgező, mivel rendkívül magas benne a trimetilamin-oxid és a húgysav tartalom.

Ezek az anyagok szélsőséges esetben kábulást, bélgondok és idegrendszeri problémákat eredményezhetnek. A mérgek semlegesítésére egy nagyon speciális módszert alkalmaznak: a cápahúst hagyják „megromlani”. Izlandon ennek hagyománya is van: a tradicionális eljárás során a húst először ecetbe áztatják, ezután több hónapra a homok alá temetik, hogy a mérgező anyagok lebomoljanak. Végül a méregtelenített húsdarabokat gerendákra akasztva szárítják, és így válik fogyaszthatóvá.

A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!

2 / 4

Megosztás Facebookon!
Hirdetés

Ajánljuk még

Hirdetés