Sokkoló lista: a világ 6 legveszélyesebb étele között egy magyar kedvenc is ott van

Hirdetés

Fugu

A fugu, azaz a gömbhal leginkább Japánban híres, de világszerte is ismertté vált. A gömbhalból készített étel azonban rendkívül kockázatos, mert a gömbhal egyes részei – például a szeme, az agya, a petefészkei, a mája és a belei – tetrodoxint, vagyis egy erős idegmérget tartalmaznak.

Hirdetés

Ez is érdekelhet:

Ezeket a magyar ételeket elfelejtettük, pedig gyakrabban kéne készítenünk

A tetrodoxin mérgező hatása 1200-szor erősebb, mint a cianidé. Egyetlen gömbhalban annyi méreg található, ami akár 30 felnőtt ember halálát is okozhatja.

Már egy kis darab elfogyasztása is légzésbénulást okozhat. Emiatt a fugut csak és kizárólag profi szakácsok készíthetik el biztonságosan, akik előzetesen komoly képzésen esnek át, hogy szakértelemmel tudják eltávolítani a mérgező részeket.

Az előkészítés gyakran már Japánban megtörténik, és ezt követően kerül exportálásra.

A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!

3 / 4

Megosztás Facebookon!
Hirdetés

Ajánljuk még

Hirdetés