Fugu
A fugu, azaz a gömbhal leginkább Japánban híres, de világszerte is ismertté vált. A gömbhalból készített étel azonban rendkívül kockázatos, mert a gömbhal egyes részei – például a szeme, az agya, a petefészkei, a mája és a belei – tetrodoxint, vagyis egy erős idegmérget tartalmaznak.
Ez is érdekelhet:
Ezeket a magyar ételeket elfelejtettük, pedig gyakrabban kéne készítenünk
A tetrodoxin mérgező hatása 1200-szor erősebb, mint a cianidé. Egyetlen gömbhalban annyi méreg található, ami akár 30 felnőtt ember halálát is okozhatja.
Már egy kis darab elfogyasztása is légzésbénulást okozhat. Emiatt a fugut csak és kizárólag profi szakácsok készíthetik el biztonságosan, akik előzetesen komoly képzésen esnek át, hogy szakértelemmel tudják eltávolítani a mérgező részeket.
Az előkészítés gyakran már Japánban megtörténik, és ezt követően kerül exportálásra.
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!