A fugut fogyasztók közül sokan azért vesztik életüket, mert otthon, szakértelem nélkül próbálták elkészíteni. Magyarországon is több japán étterem kínálja ezt az izgalmas fogást, de természetesen csak szigorú ellenőrzések mellett, a legmagasabb biztonsági előírásokat betartva készítik el.
Manióka
A tápióka alapanyagául szolgáló trópusi gyökérzöldség, a manióka. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte is termesztik. A kutyatejfélék családjába tartozó növényfaj.
Nyersen elfogyasztva azonban könnyen végzetes lehet, mivel cianidot tartalmaz. Emiatt nagyon fontos, hogy a megfelelő módon készítsük el. Az édes maniókát viszonylag egyszerűen fogyaszthatóvá tehetjük, ha egyszerűen megfőzzük.
A keserű manióka azonban több előkészítést igényel: először le kell reszelni, majd beáztatni, és csak ezután lehet megfőzni. Ez az eljárás jelentősen csökkenti a cianid szintjét, így biztonságosan fogyaszthatjuk.
Ajánló:
A dédi konyhájának titkai: 10 elfeledett finomság, amit most újra imádni fogsz
Felejtsd el a zsemlét! Ezt tedd a fasírtba helyette, és mindenki imádni fogja!